Na pewno zdarza Ci się nieraz przygotowywanie obiadu w ostatniej chwili… I chyba nie ma nic prostszego, podzielnego i szybkiego w przygotowaniu jak makaron.
Nawiasem, na takie nagłe sytuacje warto mieć zaopatrzoną „spiżarkę”, niewielkie zapasy, które łatwo przechowywać. W naszym domu obejmują właśnie makarony, kasze, passate pomidorową, mrożone warzywa i koniecznie dobrą kiełbasę – czasem w lodówce, czasem zamrożoną na te nieprzewidziane sytuacje właśnie.
Nasze kiełbasy pakujemy na bieżąco, świeży produkt zapakowany próżniowo wysyłamy z wkładami chłodzącymi – dzięki temu mają długą datę ważności lub możesz je z powodzeniem zamrozić „na potem”, chociaż oczywiście zawsze polecamy po prostu regularne zakupy w naszym sklepie internetowym.
Wracając do tematu obiadu – w nagłej sytuacji zawsze ratuje nas makaron. Najlepiej z sezonowymi dodatkami – na przykład kurkami, bobem, ale też tradycyjnie z sosem pomidorowym czy serowym.
Tym razem przepis na makaron z kurkami i kiełbasą kruchą od Łapińskich:
– Ugotuj ulubiony makaron – u nas tagliatelle
– na patelni podsmaż cebulkę pokrojoną w piórka
– dorzuć i podsmaż kiełbaskę pokrojoną w kostkę
– dobrze wyszorowane i ewentualnie pokrojone (chociaż te drobne zostawiamy w całości) kurki dodaj na patelnie.
– możesz dołożyć łyżkę masła lub gęstej śmietany / lub sos pomidorowy – u nas tym razem masło
– po podduszeniu na miękko całość mieszamy na patelni z makaronem
Podajemy posypanę dużą ilością koperku lub natki pietruszki 😉
Smacznego!